Proses Model Foam

Proses penghasilan model dari styrofoam dan polyester putty

Berikut ialah kaedah untuk membina model daripada bahan styrofoam. Saya mengambil contoh hasil kerja pelajar dari tahun 2009 untuk menunjukkan proses dan contoh bahan.

Bahan-bahan yang diperlukan:-

 1. Styrofoam (Span mencucuk bunga kering, berwarna hijau muda) Kuantiti styrofoam bergantung kepada saiz model yang ingin di bina. Berdasarkan saiz kereta konsep KRSV 2010 saya anggarkan 8 ketul  styrofoam diperlukan.
 2. Polyester Putty (Bahasa pasarnya simen kereta) dijual bersama dengan setiub hardener. Putty ini perlu digaul sebati dengan sedikit hardener, dianggarkan 20 putty :1 hardener, atau sepiring putty digaulkan dengan 2 cm hardener. AWAS!!! Setelah digaul dengan hardener putty akan mengeras dengan cepat dalam masa 5 minit bergantung kepada kuantiti hardener yang digunakan, semakin banyak hardener digunakan maka semakin cepat ia mengeras.
 3. Cat emulsi (Cat untuk dinding batu) 1 liter
 4. Scrapper besar dan kecil. (Jika boleh dapatkan jenis plastik dan logam) Jenis logam memudahkan proses menggaul putty, manakala jenis plastik memudahkan sapuan pada permukaan yang melengkung kerana sifat mudah lenturnya,
 5. Berus cat 2″ (untuk menyapu cat emulsi)
 6. Kertas pasir untuk logam no. 80(paling kasar), 200, 600 dan 1000 (paling halus)
 7. Penyembur cat antirust (lapisan pertama) dan warna-warna yang diperlukan.
 8. Cutter
 9. Masking tape
 10. Kayu 1″X2″ X4″ (untuk melapik kertas pasir ketika menggosok)
 11. Lukisan model berskala sebenar pandangan dari sisi, hadapan, belakang dan plan.
 12. Mounting board (1 keping untuk membuat panduan rekabentuk)
 13. Mata gergaji besi.
 14. Gam PVA

 

 

 

Contoh styrofoam, cantumkan styrofoam menggunakan gam PVA, mengikut saiz yang dikehendaki dan tindih atau kepitkan selama sehari semalam supaya cantuman rapat dan melekat dengan sempurna.

 

 

 

Sediakan lukisan panduan saiz sebenar, terutama pandangan sisi, tekapkan pada mounting board dan potong mengikut rupanya untuk dijadikan kertas panduan atau jig. Kertas panduan ini digunakan untuk mendapatkan bentuk asas model. Letakkan kertas panduan pada cantuman styrofoam dan potong mengikut bentuknya menggunakan mata gergaji besi dan pisau nt. Dapatkan bentuk asas model menggunakan kertas panduan pandangan hadapan, belakang dan plan.

 

 

 

Menggunakan kertas pasir yang kasar, gosokkan permukaan styrofoam sehingga mendapat bentuk model yang dikehendaki.

 

 

 

Gosokkan permukaan model sehingga benar-benar sempurna dan buangkan lebihan gam yang bakal mengganggu sapuan putty.

Untuk model yang memerlukan tayar, anda juga boleh membuatnya secara berasingan menggunakan kayu jelutong dan mesin larik.

 

 

 

Cat emulsi disapukan pada model dan tunggu sehingga benarbenar kering iaitu lebih kurang 1-2 hari.

 

 

 

Cat emulsi perlu disapu supaya mudah untuk menyapu putty pada model. Kerana permukaan styrofoam adalah bersifat poros dan berdebu. Kelihatan didalam gambar adalah kertas panduan sisi yang telah dipotong dan contoh setin polyester putty.

 

 

 

Beginilah keadaan model yang telah disapu dengan polyester putty menggunakan set scrapper. Elakkan sapuan yang berbonggol dan kasar. Pastikan sapuan yang licin dan rata mengikut bentuk asas model dan segera memotong atau membuang lebihan yang berketul sebelum putty benar-benar mengeras, tugas membuang lebihan boleh dilakukan ketika putty baru mula mengeras menggunakan pisau atau kertas pasir kasar mengikut kesesuaian.

Langkah seterusnya ialah menggosok sehingga semua permukaan licin bermula dengan kertas pasir yang paling kasar sehingga yang paling halus, sebelum lapisan asas cat disemburkan. Setelah itu cat warna pilihan di semburkan, sekiranya perlu bahagian yang berbeza warna perlu di tutup menggunakan kertas dan masking tape. Biasakan menyembur warna untuk bahagian yang paling kecil terlebih dahulu sebelum masking dan menyembur warna pada bahagian yang lebih luas. Contohnya jika ingin mengecat hitam pada cermin model kereta konsep, semburlah cat hitam terlebih dahulu kemudian lindungi bahagian cermin dengan sempurna sebelum menyembur warna putih (flat white) sebagai asas warna dan seterusnya cat warna pilihan disemburkan. Setiap lapisan cat perlu dibiarkan kering sekurang-kurangnya 2-3 jam untuk mengelakkan cat melekit dan tertanggal.

 

 

 

Sekiranya perlu stiker dan lain lain kemasan boleh digunakan untuk menonjolkan rekabentuk anda. Setelah segalanya telah sempurna, semburkan cat laker tanpa warna “clear spray” untuk mendapatkan permukaan yang lebih licin dan berkilat. Selamat mencuba!!!

Ehsan dari : En.Zairol (Kump. JU RC Perak)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s